top of page

HİKAYEMİZ

2990.jpg
Image by Mehrshad Rajabi

Türkiye çay tüketimi konusunda, yılda kişi başı 3,16 kg gibi bir oranla dünyada lider ülkeler arasındadır. Her yıl minimum 256.000 ton siyah çay atığı çöpe gitmektedir."

Cha Paper; döngüsel ekonomiyi baz alan bir üretim sürecine dayanarak; siyah çay atıklarından üretilmiş %100 geri dönüştürülebilir bir kağıt türüdür.

2018 Ağustos ayında yaşanan ekonomik kriz sonucunda; 300 firma kağıt ithal edemediği için kapanmıştır. Yaşanan bu üzücü durum, basit bir sistemin etrafında dönen Cha Paper'ın oluşmasını etkilemiştir: Toplumsal etkisi olan ekonomik bir soruna; sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir çözüm yaratmak için, toplumda çok sevilen bir ürünün atığını kullanmak.

Bu fikrin başka sonuçları da var: Türkiye'de çay sadece yüksek oranlarda tüketilen sıcak bir içecek değil (kişi başına 6,96 poundluk yıllık tüketimden bahsediyoruz), aynı zamanda nispeten kısa bir miktarda seminal duruma ulaşan önemli bir kültürel unsurdur - yüz yıldan az bir sürede, bilinmeyen bir maddeden ulusal sembole gitti. Çay servisi; tanıdıklar, yabancılar ve hatta yabancı turistler arasında bağlantılar oluşturan en popüler sohbet açıcısıdır. Çay, eşsiz lale şeklindeki camında çay, Türkiye'yi tanıtan her reklam faaliyetinde yer alıyor.

Yaygın ve işlevsel geri dönüşüm uygulamalarına bir kapı açmak için bu çok sevilen, çok tüketilen ürünü kullanmak bize uygun görünüyor. Türkler geri dönüşüm oyununun kurallarını kırsa da, geri dönüşüm ve genel bir çevre bilinci duygusu yeni başlayan bir aşamadadır. Sonuç olarak, Türkiye'de kendi kendine yeterliliği ve sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlayan herhangi bir proje, bu farkındalık eksikliğinin ve buna karşılık gelen uygulamaların üstesinden gelmek zorundadır. Biz; çayın bizim dostumuz olabileceğine ve bu engeli aşmanın savunucusu olabileceğine inanıyoruz. Atık ve acil ihtiyaçlara karşılık gelen bir malzeme arasında bir bağlantı oluşturarak, geri dönüşüm mevcut görünmeyen-var olmayan durumundan kollektif zihniyetteki somut, faydalı bir kavrama dönüşebilir.

Organik atıkları yararlı bir ürüne çevirmek, Cha Paper'ın sunduğu tek çevresel fayda değildir: aynı zamanda mevcut odundan kağıda üretim sürecinin yarısını da kesmeyi vaat etmektedir.

Geniş çaplı bir ekonomik soruna, çevre dostu ve uygun maliyetli bir çözüm sunmak için kültürel bir sembol kullanarak Cha Paper'ın Türkiye'nin geri dönüşüm ve çevrecilik yaklaşımında devrim yaratabileceğine inanıyoruz.

bottom of page